torsdag 19 februari 2009

På väg att bli sjuk?

Har känt mig lite hängig och frusen idag. Sjukdoms symtomen har smygit sig på sakta men säkert under dagen. Det började med en konstig känsla i halsen, sen började värken i ryggen och nacken komma, tillslut va den i hela kroppen, frossa, trötthet osv. Ja, ni förstår säkert.

Tina en snäll arbetskollega, gav mig en Voltaren och två alvedon och sa att jag skulle må mycket bättre med dom i kroppen. Sagt och gjort jag hämtade ett glas vatten och sköljde ner tabletterna med. Visst smärtan i hela kroppen försvann.

Men! Ojoj, vad trött man blev. Vet inte om det är jag som är känslig för allt som har med värktabletter att göra eller om man faktiskt blir trött av dessa. Jag blev iaf riktigt sömnig, kunde knappt tänka klart. Så jag va inte till så stor nytta sista timmen innan jag slutade för dagen.

Här sitter jag iaf nu, trött och med värk i hela kroppen. Men mätt och belåten efter en god middag!


Skomakarlåda med rotfruktskross, lök och bacon.

Rotfruktskross:

500 g potatis, skalad, i bitar
2 morötter, skalade, i bitar
2 palsternackor, skalade, i bitar
200 g rotselleri, skalad, i bitar
2 tärningar grönsaksbuljong
2 liter vatten
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 ägg

Pannbiff:

2 msk ströbröd
1 dl mjölk
400 g blandfärs, eller
nötfärs
2 krm salt
1 ägg
2 krm peppar
1 msk smör

Lökfräs:

2-3 gula lökar, ca 400 g, i tunna skivor
1 msk smör
½ dl vatten
2 krm salt
2 tsk kinesisk soja
persilja, klippt

140 g bacon, finstrimlat


Tillagning

Börja med att koka rotfrukterna i cirka 10 minuter i buljongen tills de är mjuka och häll av vattnet. Under tiden rotfrukterna kokar, stek baconet knaprigt i panna utan fett, låt rinna av på ett hushållspapper.

Pannbiff

Blanda ströbröd och mjölk. Låt det svälla i några minuter. Lägg i färs, salt, ägg samt peppar och blanda väl. Forma färsen till 8-10 biffar, cirka 1 centimeter tjocka. Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna. Stek några biffar i taget 2-3 minuter på varje sida, tills de fått vacker färg. Vispa ur pannan med lite varmt vatten till sky och spara den.

Lökfräs

Stek löken i lite av smöret i en vid kastrull tills den har fått fin färg. Späd med lite vatten och salta. Låt den sjuda under lock tills den blir mjuk.

Rotfruktskross

Krossa rotfrukterna grovt med en potatisstöt eller gaffel. Salta och peppra. Tillsätt ett ägg och blanda runt. Smöra en ugnsfast form och klicka ut rotfruktskrosset längs ena sidan i formen. Lägg biffar och lök i formen, toppa med bacon.

Smaka av skyn med lite kinesisk soja och häll skyn över biffarna i formen. Gratinera lådan i övre delen av ugnen i någon minut, tills rotfruktskrosset har fått lite färg på topparna. Strö eventuellt över lite klippt persilja innan servering.

1 kommentar:

  1. Hej gumman!
    Åhh så gott det låter! Mmmm... Blir ju så sugen! Men jag lagar nästan aldrig mat, så trist att bara laga till sig själv... Men jag funderar på att ge receptet till mamma och bjuda hem mig själv på middag där, haha!

    Får hoppas att du inte går och blir sjuk! Jag har lyckats hålla mig frisk, trots allt som härjar! Hälsa familjen din!

    Många kramar från S =)

    SvaraRadera